Aad van der Hoeven
   Toonkunstenaar

Mijn eerste kennismaking met het orgel in Mahon was eind jaren 70 toen wij op vakantie waren op het toen nog onbekende Menorca. In de hoofdstad Mahon valt de Santa Maria Kathedraal al snel op en uiteraard namen wij net als vele andere toeristen een kijkje in deze prachtige kerk.

Eenmaal oog in oog met het orgel wilde ik hier toch even op spelen. Er was veel overredingskracht , handen en voetentaal voor nodig om de plaatselijke organist zover te krijgen om mij toe ta laten tot het orgel. Waarschijnlijk was ik de zoveelste toerist die probeerde op het orgel te komen.

Hij was zo vriendelijk om nog even voor te doen hoe orgel te spelen waarna ik plaats mocht nemen achter de speeltafel. Al spelende schoof, de inmiddels registrerende organist, een Bach bundel op de lessenaar en al spoedig speelde ik een groot gedeelte van de avondmis. Vervolgens kwam onmiddellijk de vraag of ik de week daarop een concert kon geven. Onze vakantie zat er bijna op dus dat ging niet.

In de daarop volgende jaren heb ik echter vele concerten gegeven in Mahon. Voor aanvang van het concert werd ik altijd door de koster meegenomen naar de sacristie. Hier kon ik mijn handen nog even wassen met ijskoud water welke uit een heuse waterput gehaald werd. Ondanks het feit dat het concert om 22.00 uur begon was de buitentemperatuur nog erg hoog.

Op dit orgel heb ik vele werken gespeeld uit de Franse literatuur, iets waarvoor het orgel zich uitstekend leent en wat de Spanjaarden erg waardeerden. Het stenen gewelf zorgt bovendien voor een zinderend geluid. Via de onderstaande MP3-speler kunt u een opname uit 1986 van de Toccata uit de Suite Gothique van Boellmann beluisteren.

Sitebeheerder: jan uitterlinden

(info@aadvanderhoeven.nl)