Aad van der Hoeven
   Toonkunstenaar

CV

Aad van der Hoeven heeft orgel, koordirectie en kerkmuziek gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium. Hij kreeg onder meer les van Piet van den Kerkhoff, George Stam, Adriaan C. Schuurman en Professor Kurt Thomas. Later studeerde hij in Utrecht schoolmuziek.

Dirigent

 

Op 18 jarige leeftijd werd hij aangesteld als dirigent van het Prinsekerkkoor. Daarna werd hij dirigent van het net opgerichte Toonkunstkoor Schiedam, waarmee hij vele concerten gaf. Met studiegenoot Robert Holl (bas) gaf hij zijn eerste concerten, ondermeer het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach en The Messiah van G.F Händel. 

Als protegé van de Rotterdamse dirigent Piet Struijk kwam hij in aanraking met de opera. Aad van der Hoeven is 38 jaar actief geweest bij het Rotterdams Opera Koor. 25 jaar als begeleider op het Doelen-orgel en daarna als dirigent.

Onder de directie van Aad van der Hoeven heeft het Rotterdams Opera Koor vele concerten in de Grote zaal van De Doelen gegeven. Met de succesvolle jaarlijkse Nieuwjaarswensconcerten en de volledige uitvoering van de I Lombardi van Verdi met medewerking van internationale solisten en symfonie orkest vestigde hij naam als operadirigent. Dat hij De Doelen als thuishaven beschouwde bleek wel uit het feit dat hij er regelmatig concerteerde met zijn drie koren.

Geruime tijd was hij dirigent van het Christelijk Residentie Mannenkoor (CRM) in Den Haag. Met dit koor heeft hij talloze concertreizen door Europa gemaakt.

Aad in 'werkkleding'

Vanaf 1973 is hij als dirigent verbonden aan Gloria-Toonkunst in Vlaardingen. Met dit koor wordt regelmatig de Johannes Passion van Bach in de Grote Kerk te Vlaardingen uitgevoerd. (www.gloria-toonkunst.nl)     

Organist
Als organist begon hij op 16 jarige leeftijd in de Nederlandse Protestanten Bond te Schiedam en binnen twee jaar werd hij benoemd tot Cantor-Organist van de Prinsekerk te Rotterdam-Blijdorp.

Sinds 1982 is hij organist van de oudste kerk van Rotterdam, de Hillegondakerk, met een fraai gerestaureerd Abraham Meere orgel uit 1830. Regelmatig geeft hij op zaterdagmiddag orgelconcerten. (www.rotterdamorgelstad.nl)

Docent
Aad van der Hoeven is al geruime tijd werkzaam als muziekdocent in het onderwijs. Hij is als docent verbonden geweest aan de Pedagogische Academie, scholengemeenschap Henegouwerplein.
Hij gaf meer dan 50 jaar les als muziekdocent op het Marnix Gymnasium in Rotterdam tot 2018.

.

Concerten
Als organist en tevens als dirigent gaf Aad van der Hoeven concerten in onder meer:
- Berliner Philharmoniker en Gedächtniskirche in Berlijn
- Notre Dame en Sacré Coeur in Parijs
- Votivkirche in Wenen
- Liszt Academie in Budapest
- Mahon, Menorca op de Balearen
- City Hall Oxford
- St. Pauls Cathedral en Westminster Hall in Londen
- Notre Dame in Straatsburg
- Notre Dame te Reims
- Dom in Keulen
- Verona en Bologna in Italië
- St. Vituskathedraal te Praag
- Christ Church in Oxford
- de Salisbury Cathedral

Onderscheidingen
Wegens zijn verdienste voor de Franse orgelcultuur ontving hij de zilveren medaille van de Société Academique: “Arts, Sciences, Lettres” te Parijs.
De Nederlands Hervormde Kerk onderscheidde hem met het draaginsigne en de stad Rotterdam eerde hem met de Erasmusspeld.

Tijdens een concert in de Doelen werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Vanwege zijn jarenlage inzet (40 jaar) als dirigent van Gloria Toonkunst Vlaardingen werd hem op zaterdag 21 september 2013 door de Burgemeester van de gemeente Vlaardingen de gouden Vlaardingse stadsspeld uitgereikt.

Sitebeheerder: jan uitterlinden

(info@aadvanderhoeven.nl)